Ouderen voor de klas!

mrt 09, 2016
Tom

In de maand april gaan zes Zwolse ouderen aan de leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De Vlieger 3 in Stadshagen vertellen hoe zij de tweede wereldoorlog als kind hebben beleefd. De ouderen verzorgen in de aanloop naar 5 mei een serie korte lesjes die zij voorbereiden met Zwolse PABO studenten. Als afsluiter bezoeken de ouderen, de studenten en de scholieren met zijn allen het Nationaal Militair Museum in Soest, waar de verhalen echt tot leven komen.

Het project wordt georganiseerd door Stichting JOW!, dat als doel heeft om jongeren aan ouderen te koppelen voor het ondernemen van betekenisvolle activiteiten. De Stichting gaat hierbij niet direct uit van een hulpvraag van ouderen, maar er wordt vooral gekeken naar hoe de vaardigheden en deskundigheid van deze ervaren doelgroep kan worden ingezet. Door de ouderen voor dit project te koppelen aan PABO studenten worden de oorlogsverhalen neergezet in korte lesjes die de ouderen zelf geven, ondersteund met beeld en geluid.

“We organiseren dit project nu omtrent WOII, maar met de ervaring die we hiermee opdoen, willen we ouderen ook op andere momenten en omtrent andere onderwerpen betrekken bij het Zwolse onderwijs,” vertelt Hannah Bremer, projectleidster bij Stichting JOW! en student Toegepaste Gerontologie op Windesheim. “Het spannende is dat de ouderen nog helemaal geen ervaring hebben met het lesgeven, vandaar dat de ondersteuning van de PABO studenten erg belangrijk is. Iedereen leert ervan.”
Eén oudere is echter al wel ervaren in het geven van lessen over het onderwerp. Veteraan Ted Hielckert geeft regelmatig gastlessen op basisscholen. “Het is voor kinderen fantastisch om deze verhalen uit eerste hand te horen. En vergeet niet; die mogelijkheid omtrent WOII wordt alleen maar kleiner. Kinderen kunnen ontzettend veel leren van de verhalen van ouderen.”

Wij zoeken nog PABO-studenten voor dit project!

Lijkt het je leuk om deel te nemen, meld je dan aan! Het gaat om het voorbereiden van een lesje met een oudere (+/- 2 uur), het geven van het lesje (+/- 1 uur) en meegaan naar het Museum op donderdag 12 mei (hele dag).

Stuur bij belangstelling een mailtje naar hannah@jow-nederland.nl of bel met 06 179 687 93