Windesheim studente Wietske in de spotlight

nov 14, 2014
Tom

Wietske, één van de jongeren die actief is voor JOW!, studeert aan Windesheim Toegepaste Gerontologie. Een opleiding die zich richt op de ouderenzorg. Meedoen aan JOW! was voor dan ook een prima mogelijkheid om alvast ervaring op te doen in het werken met ouderen. En ze viel met haar neus in de boter, want mevrouw Leeftink waar zij regelmatig gezellige activiteiten onderneemt, mocht een tochtje maken in een supersnelle Mercedes. En Wietske mocht natuurlijk ook mee. Op de foto is mevrouw Rosendal te zien omdat Wietske snel even die bestuurdersstoel wilde testen!

Ze werd tevens gevraagd om een interview af te geven voor in de Hogeschoolkrant WIN. Klik hier voor de weergave in PDF of lees het volledige artikel hier:

 

Strijd tegen eenzaamheid

Student Wietske: ‘Gaaf om iets te doen voor een ander’

WietskeSamen een rondje lopen met de rollator of gewoon een beetje kletsen. Studente Wietske Oosterhoff gaat via stichting JOW!, dat eenzaamheid onder ouderen aan wil pakken, op stap met ouderen.

Ze zijn net aan elkaar voorgesteld maar het lijkt al aardig te klikken. De komende periode gaat eerstejaars Wietske Oosterhoff (19) leuke dingen doen met mevrouw Leeftink (70+), de oudere aan wie zij door JOW! gekoppeld is. “Ze vind me nog zo lekker jong. Maar we moeten nog wel even uitvogelen hoe we met elkaar omgaan. Hoe spreek je elkaar bijvoorbeeld aan? Ons contact is natuurlijk niet hetzelfde als dat tussen een hulpverlener en een cliënt, het is persoonlijker. De komende tijd gaan we leuke dingen doen. Een gave manier om iets voor een ander te betekenen én nog een klein bedrag bij te verdienen.”

Eenzaamheid
Wietske Oosterhoff is eerstejaars toegepaste gerontologie: een soort ouderenmanagement, oftewel kijken hoe je kunt inspelen op de rol en behoeftes van ouderen in de samenleving. Ze dacht er al over na om met ouderen op stap te gaan, toen ze via een vriend op JOW! werd gewezen. Deze nog jonge Zwolse stichting wil de vereenzaming van ouderen terugdringen door studenten in te zetten voor wat gezelschap en gezelligheid. “Studenten zijn enthousiast, energiek en vaak flexibel. Ze steken er uiteindelijk maar een paar uurtjes per week tijd in.” Wietske verdient een extraatje met haar ‘werk’. “Het is geen vetpot hoor, want je krijgt een vrijwilligersvergoeding. Voor het geld moet je het dus niet doen. Ik doe het omdat ik het heerlijk vind om met ouderen te werken. Na de havo werkte ik in een verpleeghuis met onder andere demente ouderen. Ik zette koffie voor ze, zong met ze en deed spelletjes met ze. Je leert op een andere manier aan mensen te zien hoe ze zich voelen. Ze spreken bijvoorbeeld meer met hun ogen. Ik deed een tijdje hbo-verpleegkunde en nu aansluitend deze studie. Hier is waar mijn hart ligt.”

Betaald?
Betaald krijgen om iets leuks te doen met een oudere. Het lijkt ergens toch een beetje te wringen. Zou familie niet juist die rol op zich moeten nemen? En hoe zit het met vrijwilligers? Waarom moet een oudere JOW! betalen om een jongere of student in te huren? Wietske begrijpt het vraagstuk: “In principe zou familie zich natuurlijk om haar senioren moeten bekommeren. Maar dat gebeurt niet altijd. Soms ook omdat er geen familie meer is of omdat ze fysiek zo beperkt zijn dat het niet mogelijk is. Het inzetten van studenten is een mooie manier om ouderen toch lekker naar buiten te kunnen laten gaan. En wat die jongeren betreft: om ze zo ver te krijgen, moet je ze iets bieden. Ik denk dat veel studenten er anders geen tijd voor maken.” Ondanks haar betrokkenheid voor de doelgroep, werkt dat ook zo bij haar. “Ik heb het druk met mijn studie, studentenvereniging en sport. Zo kan ik een ander helpen én als student op kamers leven. Ik denk trouwens dat het ook goed is voor je ontwikkeling. Je wordt je er bewuster van dat er mensen zijn die het minder goed hebben. Je leert dat je iets over moet hebben voor elkaar.”

Racen in een cabrio
Op 30 oktober werden twee senioren uit Zwolle in het zonnetje gezet door JOW! De stichting wil één keer per maand een wens van een oudere uit laten komen en begon met een ritje in een Mercedes cabrio naar de Koperen Hoogte. Mevrouw Leeftink was één van de twee gelukkigen. Na het tochtje in de cabrio dronk ze een kof koffie in de hoge mast bij Nieuwleusen en wierp ze een blik vanaf de dertiende verdieping! Wietske: “Ze vond het fantastisch. Haar man werkte vroeger bij de trein en daar reisden ze samen ook altijd mee. Dit was een nieuwe ervaring voor haar. Ze zat als een koningin in de cabrio. En ook de Koperen Hoogte vond ze leuk, een beetje spannend vanwege de hoogte maar ook weer nieuw. Ook voor mij trouwens. Ik vond het superleuk om mee te gaan.”

Ook met ouderen op stap?
De van oorsprong Zwolse Stichting JOW! (Jong met Oud Welzijnsinitiatief) wil vereenzaming van ouderen in Zwolle en Rijnmond terugdringen. Eén van de oprichters is Tom van Eijk, oud-student van Windesheim. De stichting koppelt jongeren tussen de zestien en twintig jaar aan een oudere om samen leuke dingen te doen: bijvoorbeeld een ommetje maken, op zondagavond Studio Sport kijken of iPad-les.
Studenten krijgen een vergoeding die rond het minimumloon ligt en ouderen betalen 9,50 euro per uur. Iedere maand wil JOW! een speciale wens van een oudere in vervulling laten gaan, de zogenaamde Bucketlist-wensen.
Ook iets doen voor ouderen? Lees alle info op de site en meld je aan via: www.jow-nederland.nl.

Tekst: Tessa Klooster
Foto: Jasper van Overbeek